Gå til innholdet
Møt farmasøytene

Møt noen farmasøyter

Lars Erik Eng Eikbak er forsker og apotekfarmasøyt.

Espen Sollie

Apotekfarmasøyten som også er forsker
Det var egentlig sivilingeniør han skulle bli, men allerede etter noen uker på studiet skjønte han at valget var feil. Fasinasjonen for realfag, og da særlig kjemi, førte i stedet Lars Erik Eng Eibak til farmasistudiet. Det er han glad for i dag.

– Farmasistudiet er et utrolig bra studium, med godt studentmiljø og faglig høy kvalitet, sier Eng Eibak. Han startet på farmasiutdanningen i 2005, og allerede etter fire uker var første eksamen unnagjort. Til tross for den tøffe starten har han bare positive ting å si om studiet.

– Deler av studiet er tøft, og det krever en del av deg til tider, men jeg synes det er sånn det skal være. Heldigvis er det en fin kombinasjon av praktiske og teoretiske fag som gir en god variasjon i hverdagen, sier Eng Eibak.
 
Da Eng Eibak etter fem år var ferdig med farmasiutdannelsen var han klar for en jobb i legemiddelindustrien, og hadde også en jobb å gå til, men tilbudet om å skrive doktorgrad ved UiO ble for fristende. Han valgte å fordype seg i legemiddelanalyse, som han akkurat hadde skrevet masteroppgave om.
 
I dag er han ferdig med doktorgraden og jobber for tiden på Vitusapotek på Jernbanetorget. Han synes det å jobbe i apotek er spennende og liker å kombinere fagkunnskapen han besitter med kommunikasjon med kunder.
 
Hva han gjør i fremtiden er han usikker på, men han synes det er en trygghet å vite at han med farmasiutdanningen i bunn har mange valgmuligheter. Både i apotek og andre steder. 


 

Synnøve Eidem er utdannet både apotektekniker og farmasøyt.

Privat

30 år og lang fartstid som sjef
Hun startet som apotektekniker, tok deretter en bachelor i farmasi før hun avsluttet det hele med en mastergrad i farmasi. Nå er hun 30 år og apoteker på Boots apotek i Moa – en liten kjøretur fra der hun vokste opp. 

– Som farmasøyt er du veldig privilegert, du kan jobbe nesten overalt i landet. Jeg ville tilbake til hjemplassen min og da muligheten dukket opp i Haram var det bare å slå til, sier Synnøve Eidem.
 
Som apoteker har hun det øverste ansvaret for apoteket hun jobber i. Det er en rolle hun trives svært godt med, den unge alderen til tross.
 
– Det er kjempespennende å være apoteker. Selv om du er leder så står du ikke alene. Du får tett oppfølging fra kjedekontoret og de som er over deg i systemet. Jeg opplever det ikke som skummelt, snarere tvert imot. Jeg lærer veldig mye og det blir bare morsommere og morsommere, sier Eidem.
 
Hun forteller at det å bli leder ikke har vært et mål fra starten av. Et lederaspirantkurs hun tok etter bachelorgraden fikk henne på andre tanker. Hun tenkte at dette kanskje kunne være noe for henne.
 
Eidem beskriver jobben som apoteker som ganske annerledes enn jobben som vanlig farmasøyt. Selv om hun fortsatt gjør mange farmasøytiske oppgaver, består dagene hennes av mye mer nå enn tidligere. Selv om det krever mer av henne, synes hun det er veldig lærerikt. Lederjobben gir henne en mestringsfølelse.
 
På spørsmål om hvorfor hun anbefaler farmasiutdanningen svarer hun: – Å være farmasøyt er trygt og du har mange muligheter. 


 

Valgte farmasi for å hjelpe mennesker
– Å jobbe i apotek handler om kommunikasjon og faglig kunnskap. Det hjelper ikke å kunne masse hvis du ikke evner å formidle kunnskapen til de som trenger det, sier Jairo Eduardo Estrella.

Han flyttet til Norge fra Ecuador for snart syv år siden og har siden 2014 jobbet som reseptarfarmasøyt på Apotek 1 Hygiea i Oslo. Helt siden han var guttunge har Estrella vært interessert i realfag og hvordan legemidler fungerer. Derfor var det få som ble overrasket da valget falt på farmasi.
 
– Jeg tenkte litt på å studere medisin, men ville vite mer om legemidler og hvordan de virker. Jeg visste at det er viktig å ta legemidler riktig, men ikke hvorfor det er så viktig. Det ønsket jeg mer kunnskap om, sier Estrella. 
 
Han beskriver det å jobbe i apotek som utfordrende, men også en jobb preget av stor variasjon. I følge Estrella er ingen dager like. – Du er aldri ferdigutlært i apotek, du er nødt til å utvikle deg hele tiden for å kunne gi den beste hjelpen og de beste rådene. Derfor blir jeg ofte sendt på kurs og foredrag for å lære mer, sier Estrella. 
 
Som reseptarfarmasøyt består store deler av jobben hans i å ekspedere resepter og gi råd om bruk av legemidler. For å lykkes med dette er han avhengig av å kunne kommunisere godt. Det har derfor vært helt avgjørende for Estrella å bli god i norsk. 
 
– Å kunne kommunisere med de du gir råd er helt avgjørende for å lykkes som farmasøyt, avslutter Estrella.  

Farmasiutdanning
Slemdalsveien 1,
Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00

Personvernerklæring